Accountancy & tax
We houden je op de hoogte

Steunmaatregelen

Door de opgelegde verstrengingen kondigde de overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen aan voor zelfstandigen. Welke maatregelen dit zijn, lees je hieronder. Onderaan kan je tevens een schematisch overzicht terugvinden.


1. Dubbel overbruggingsrecht

Het dubbel overbruggingsrecht wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. 
Voor de maanden januari t.e.m. juni heb je als zelfstandige in hoofdberoep recht op een totaalbedrag van €2.583,38 zonder gezinslast of € 3.228,20 met gezinslast. Ook als zelfstandige in bijberoep, art. 37, 65% zonder pensioen en student-zelfstandige hebt je recht op het dubbel overbruggingsrecht als je de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep betaalt.  

 Je moet voldoen aan volgende voorwaarden: 

  • Gedwongen je zelfstandige activiteiten volledig of gedeeltelijk onderbreken (sectoren die onder de verplichte sluiting vallen) 

  • Indien je activiteiten uitoefent die afhankelijk zijn van een verplicht gesloten sector en je beslist de activiteiten VOLLEDIG te onderbreken (bv. horecaleveranciers, podiumbouw, …) 
    Je bent afhankelijk van een gesloten sector indien minstens 60% van je activiteiten verbonden zijn met verplicht gesloten sectoren. 

 De aanvraag van deze steun gaat via jouw sociaal verzekeringsfonds. Wij kunnen het dubbel overbruggingsrecht ook voor jou aanvragen.  


2. Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme 4

Daalde je omzet met 60% over de periode 01/01/2021 – 31/01/2021 of behoor je tot een sector die gedwongen moet sluiten, dan kom je in aanmerking voor een premie van 10% (5% voor zelfstandigen in bijberoep) van de omzet van dezelfde periode in 2020. Deze premie is aan te vragen via VLAIO waar je tevens  alle voorwaarden kan nalezen. Een aanvraag indienen kan t.e.m. 15/03/2021. 


3. Brussel – Wallonië

Zij bieden ook enkele premies aan mits voldaan aan een aantal voorwaarden. Hiervoor verwijzen we graag naar het schematisch overzicht dat u hieronder kan raadplegen.